Hein Pragt Heinpragt.com    © Hein Pragt ( Facebook ,  )
Taalfoutje melden 
Volg op Facebook 
 

Fotografie pagina's

fujifilm S7000 camera Eén van mijn vele hobby's is fotograferen, als tiener was ik al lid van een fotoclub. Deze fotoclub had een eigen doka, camera's en een echt beroepsfotograaf als leraar. We konden alleen zwart foto's ontwikkelen maar leerden wel alle kneepjes van het vak en heel veel doka technieken. Helaas viel de club wegens geldgebrek uit elkaar maar ik heb wel vele uren in de doka doorgebracht en veel geleerd over de techniek van fotografie. In 2001 kocht ik mijn eerste (Minolta) digitale camera en toen werden de mogelijkheden weer wat groter. Langzamerhand ging ik weer meer fotograferen en ook weer meer op de techniek en compositie letten. Mijn doka is nu al vele jaren photoshop Elements en inmiddels bezit ik ook een mooie Fujifilm S7000 digitale camera. Een vorm van fotografie waar ik veel belangstelling voor heb en waar ik mij ook een tijd mee bezig gehouden heb is kunstzinnige naaktfotografie en glamour fotografie. Hiermee bedoel ik kunstzinnige foto's waar het menselijke lichaam als onderwerp gebruikt is. Tevens fotografeer ik voor de afbeeldingen op mijn eigen sites. Op deze pagina's probeer ik wat meer informatie te geven over fotografie in het algemeen.
Vriendelijke groet, Hein Pragt

Wat is kalibratie van uw beeldscherm?

© 2009 Hein Pragt

De meeste beeldschermen en zeker de schermen van een laptop geven de kleuren niet goed weer, maar daar kunt u zelf dus iets aan doen. Met veel apparatuur, hoge kosten en diepgaande kennis aan het werk gaan om grip op kleuren te krijgen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd en dit is ook lang niet voor iedereen noodzakelijk. Met een goede instelling van de beeldscherm, kan iedereen op gemakkelijke wijze grip op de kleuren krijgen. Met een goed gekalibreerde beeldscherm is de ergernis over afdrukken die niet op kleur of helderheid zijn in ieder geval verleden tijd.

Kalibreren van uw beeldscherm is het instellen van helderheid, contrast en kleurdiepte (kleurtemparatuur) waardoor kleuren nauwkeuriger op uw beeldscherm weergegeven worden en de kleuren van uw scherm aan de standaard norm voldoen. Hierdoor zullen de kleuren op een anders toestel zoals bijvoorbeeld een printer (of een afdrukcentrale) die ook goed gekalibreerd is, precies dezelfde kleuren opleveren als op uw beeldscherm. In Windows kunt u Schermkleurkalibratie gebruiken om uw beeldscherm te kalibreren. Met Schermkleurkalibratie wordt de kleur van uw beeldscherm verbeterd doordat u verschillende kleurinstellingen kunt wijzigen. Als u de verschillende kleurinstellingen hebt aangepast met Schermkleurkalibratie, hebt u een nieuwe kleurprofiel die uw nieuwe kleurinstellingen bevat. Het nieuwe kleurprofiel wordt aan uw schermweergave gekoppeld en door kleurbeheerprogramma's gebruikt.

Omdat mijn oude laptop de geest gaf, kocht ik een nieuwe met daarop het nieuwe Windows Vista en een mooi groot LCD scherm. Prachtige kleuren en na wat wennen aan Windows Vista en het opnieuw installeren van Photoshop Elements ging ik aan de slag met een foto reportage. Een hele avond foto's op kleur en helderheid afgeregeld en daarna alles op de stick naar de fotozaak om ze af te laten drukken. Toen ik de foto's ophaalde waren de meesten foto's amper zichtbaar, zo donker waren de afdrukken geworden. Ik kon mijzelf wel voor het hoofd slaan, mijn oude laptop was netjes gekalibreerd, de nieuwe dus niet!

Snel heb ik de visuele set van Fujifilm gekocht, en toen ontdekte ik dat het kleurenschema en de helderheid van mijn laptop scherm wel erg opgetrokken was om het er zo mooi en sprankelend uit te laten zien. Ik moest behoorlijk terug regelen en toen het scherm eindelijk redelijk (visueel) gekalibreerd was, kon ik de foto's allemaal opnieuw bewerken. Gelukkig had ik de originelen nog bewaard maar ik moest al het werk opnieuw doen. Na het afdrukken bleek nu dat de kleuren en de helderheid wel goed waren, met als resultaat een paar hele mooie foto's.

Wanneer het u ook regelmatig overkomt dat de afgedrukte foto's een andere kleur of helderheid hebben dat op uw scherm, moet u eens na gaan denken over het kalibreren van uw beeldscherm. Voor het kalibreren van uw beeldscherm heeft u verschillende mogelijkheden tot uw beschikking. De meest eenvoudige optie is het handmatig kalibreren met behulp van een programma als Adobe Gamma, dat meegeleverd wordt met Photoshop en Photoshop Elements. Voor het visueel afstellen van het beeldscherm kunt u ook de Fujifilm Visuele Test Set gebruiken. Wanneer u echt grondig te werk wil gaan kunt u een hardwarematige kleurmeter met een software pakket aanschaffen. De prijzen variëren van net onder de honderd euro tot enkele honderden euro's.

Fujifilm Visuele test Set

Deze set kost 5 euro en is sinds kort ook gratis te downloaden op de site van Fujifilm, u mist dan wel de afgedrukte test foto (kleurenkaart). De set die u kunt kopen bestaat een CD met instructies, een aantal test afbeeldingen en een afdruk van een kleurenkaart. Deze afdruk kunt u gebruiken om de kleuren van uw scherm op het oog af te stellen. Op de CD staat een gebruikshandleiding en met behulp van de test afbeeldingen kunt u stap voor stap uw beeldscherm kaliberen. Dit is voor de meeste niet professionele toepassingen voldoende. Let er op dat er geen overheersende lichtbronnen in de buurt staan en dat uw scherm een neutrale achtergrond heeft.

Kalibreren met Adobe Gamma

Abobe Gamma is een handig hulpmiddel waarmee u zonder meetapparatuur een kleurprofiel (een zogeheten ICC-profiel) kunt aanmaken. Het programma wordt standaard geleverd met Adobe Photoshop en Photoshop Elements. U kunt het programma starten (wanneer u Photoshop geïnstalleerd heeft) via het configuratiescherm (Adobe Gamma). Daarna kunt u stap voor stap de beeldscherm kalibreren. Let er bij deze test ook op dat er geen overheersende lichtbronnen in de buurt staan en dat uw scherm een neutrale achtergrond heeft.

Kalibreren met een Colorvision Spyder 2

De Colorvision Spyder 2 Express kost circa 80 euro en is van prima kwaliteit. De Colorvision Spyder wordt geleverd met zeer gebruiksvriendelijke software. U kunt het beste een gamma van 2.2 en een kleurtemperatuur van 6.500K instellen. Wanneer u alle instellingen gedaan heeft kunt u de Spyder 2 kleurmeter op het scherm hangen, waarna het programma een aantal tinten in rood, groen, blauw en grijs weergeeft. De Spyder meet de kleurwaardes en bepaalt op basis van deze meting het uiteindelijke profiel.


Fotografie tips.

(C) 2005 Hein Pragt

Leuke effecten met huismiddeltjes.

U kunt foto's heel gemakkelijk een softfocus geven met alledaagse hulpmiddelen. Plaats een stukje plastic folie of een nylonkous over de lens van je camera en bevestig deze met een elastiekje. Het effect is een heel zachte foto en een beetje dromerig of sprookjesachtig sfeer. Wanneer de camera geschikt is voor filters, neemt u een oude UV- of skylightfilter die u voor niets anders meer gebruikt. Breng een heel klein beetje (zuurvrije) vaseline op dit filter aan. U kunt het effect variëren door alleen de boven- en de onderzijde in te smeren, of alleen de rand, waarbij het midden vrij blijft. De vaseline geeft een zachte look die te vergelijken is met die van een gespecialiseerde diffusiefilter. Gebruik de vaseline NOOIT rechtstreeks op de lens, aangezien u deze nooit helemaal meer zal kunnen schoonmaken. Als de camera geen adapter voor filters heeft kunt u ook een filter met de hand voor de lens houden. Het fotograferen is dan wel iets moeilijker.

Fotograferen in het donker.

Fotograferen in het donker heeft altijd iets spannends. Kies een leuk onderwerp, plaats de camera op een statief of op een vast punt zorg voor een voldoende laag diafragma om een goede scherptediepte te krijgen. (f8) en een belichtingstijd van enkele minuten. Overbelichting vindt niet zo snel plaats omdat er maar weinig licht is. Om beweging van de camera te voorkomen kunt u het beste een draadontspanner gebruiken als u deze niet heeft kunt u ook de zelfontspanner gebruiken. Gebruik bij opnames in het donker een niet al te grote brandpuntsafstand (max. 80mm) om bewogen foto's te voorkomen.


 

Boeken over fotografie en foto bewerking.


Er zijn verschillende goede, en ook minder goede boeken over digitale fotografie en beeldbewerking op de markt. Vaak is het vinden van een goed boek erg moeilijk en tijdrovend. Op deze pagina geef ik een overzicht van boeken over (digitale) fotografie en fotobewerking, waarbij u deze boeken online kunt bestellen bij bol.com.

Bol.com is de grootste internetwinkel van Nederland, U kunt hier terecht voor al uw boeken, cd's, video's, DVD's en tegenwoordig zelfs ook voor software en games. U kunt makkelijk bestellen uit een groot assortiment, u heeft geen Credit Card nodig en u kunt veilig achteraf betalen met een acceptgiro.

Globaal worden er in de boeken over digitale fotografie drie hoofdthema's behandeld, de techniek van de digitale camera, de techniek van het fotograferen en de beeldbewerking technieken (digitale doka). Op deze pagina staan besprekingen van boeken met de mogelijkheid deze online te bestellen.

Scott Kelby is terug, met alweer een verzameling onmisbare fotografietips en hij heeft weer een boek vol nieuwe verbluffende tips en adviezen verzameld. Dit is geen theorieboek vol vakjargon en ingewikkelde theorie maar een boek dat vertelt op welke knop je moet drukken, welke instellingen je moet gebruiken en wanneer. Het idee achter dit boek is eenvoudig, stel, je bent aan het fotograferen bij een sportwedstrijd en je vraagt je af hoe je beweging in je foto krijgt zonder dat je onderwerp onscherp wordt. Scott weet raad: "Gebruik een lange sluitertijd, fotografeer in de continumodus en beweeg mee met je onderwerp. Zo blijft je onderwerp scherp maar wordt de achtergrond onscherp." Zó werkt dit boek: alsof jullie er samen op uit zijn om foto's te maken. Scott verklapt je de geheimen die hij zelf van professionele fotografen heeft geleerd en legt ze in begrijpelijke taal uit, zonder overbodige technische details. Dit is alweer het vierde boek van Scott Kelby over digitale fotografie met onderwerpen als mensen fotograferen, externe flitser, gebruik van een studio, lenzen, natuurlijk licht, landschapsfoto's, reisfotografie, sportfoto's, video en een aantal algemene tips. Iedere pagina bevat een titel, een duidelijke, vaak fraaie afbeelding en een heldere tipbeschrijving. Het boek toont als illustratie de bedieningselementen van Nikon- of Canon-spiegelreflexcamera's, maar de tips zijn ook geschikt voor compactcamera's.


Fotografie van John Freeman is een volledig handboek en is geschikt voor iedere enthousiaste (amateur) fotograaf. Het behandelt alle aspecten van de keuze van de juiste camera tot kennis van technische zaken als diafragma en filmsnelheid. De voordelen en nadelen van verscheidene accessoires en onderdelen van de uitrusting worden besproken, zodat u kostbare vergissingen kunt voorkomen. Elke techniek is geïllustreerd met verbluffend mooie beelden en voorzien van heldere tekst, zodat u gemakkelijk uw vaardigheden kunt verbeteren. In deze herziene uitgaven zijn uiteraard ook de laatste digitale technieken opgenomen. Alle populaire onderwerpen worden belicht, zoals familieportretten en vakantiefoto's, natuur en landschapsfoto's, stillevens en actiefoto's, en daarnaast kunt u kennismaken met geavanceerde technieken als basisverlichting en bewerking van digitale beelden. Het boek bevat honderden professionele tips die uitleggen wat de potentiële valkuilen zijn en hoe u die kunt omzeilen en hoe problemen als gebrek aan licht of slecht weer op te lossen zijn. Het boek geeft antwoorden op talloze vragen van amateur-fotografen en vormt een handzaam en volledig naslagwerk waarmee u zelf aan de slag kunt. Het is een mooi uitgevoerd boek over fotografie (met vele kleurenfoto's op het omslag) met veel wervende kleurenfoto's en relatief weinig tekst. Een leuk boek dus om inspiratie op te doen en het boek is helder opgezet, gestructureerd naar de verschillende onderwerpen van opname.


Digitale fotografie is niet meer weg te denken uit ons leven, bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een digitale camera. Of het nu gaat om een handzame compactcamera, een professionele spiegelreflexcamera, of een mobiele telefoon met camerafunctie er zijn zoveel soorten, functies, mogelijkheden… En hoe maak je eigenlijk een mooie foto? Kortom, waar te beginnen? Jeroen Horlings vertelt u alles over de verschillende soorten digitale camera's, lenzen en handige accessoires. Aan de hand van talrijke voorbeeldfoto's leert u alle mogelijke instellingen op uw camera kennen en de omstandigheden waarin deze het beste gebruikt kunnen worden. Basisbegrippen als diafragma, sluitertijd en witbalans worden helder uitgelegd, en ook gevorderde instellingen als bracketing en lichtmeting komen ruim aan bod. Tientallen tips en trucs helpen u nog betere composities te maken, op vakantie, voor de lol of voor een opdracht. Vakfotografen delen hun diepste geheimen met u, onder andere op het gebied van landschappen, portretten, beeldbewerking en macro's. U leert ook hoe u uw foto's met behulp van de computer kunt verbeteren en retoucheren. Dit boek biedt van A tot Z alles wat u moet weten om nog betere foto's te maken met uw digitale camera, ongeacht het merk of type. Het boek is een praktisch naslagwerk dat digitale fotografie in al zijn facetten behandelt. In begrijpelijke taal geschreven zodat ook beginnende fotografen zich de beschreven technieken eigen kunnen maken. De voorbeeldfoto's in kleur zijn kwalitatief zeer goed en verduidelijken de theorie op een uitstekende manier. De uitgave heeft voldoende diepgang zodat ook gevorderde fotografen plezier kunnen beleven aan deze uitgave om nog betere foto's te kunnen maken. Het boek heeft een prettige lay-out waarbij teksten en foto's elkaar evenwichtig afwisselen.


Het boek over digitale fotografie "Flitsen" Piet Van den Eynde gaat over fotograferen en experimenteren met flitsers. Dat je voornamelijk met losse flitsers veel betere en interessantere foto's kunt maken, is geen nieuws. Maar hoe doe je dat? Waarmee moet je rekening houden om het beste resultaat te behalen? Dit boek is een praktische gids voor amateurfotografen die willen leren fotograferen en experimenteren met (losse) flitsers. Je leert hoe je scherpe schaduwen corrigeert, omgevingslicht balanceert, fotografeert bij schemerlicht of ontbrekend licht compenseert. Een prima combinatie van theorie, praktijk en aansprekende voorbeelden. Geschikt voor de meeste flitsers, waaronder die van Canon en Nikon. Bovendien is dit het enige Nederlandstalige boek over flitsen en bevat het veel duidelijke voorbeelden en indrukwekkende foto's. Het boek is duidelijk bedoeld voor de gevorderde amateurfotograaf, die nog weinig of niet met een losse flitser of met studioflitsers heeft gewerkt. Na een korte inleiding volgt een technisch hoofdstuk dat veel lezers zullen overslaan. Daarna een kort hoofdstuk over flitsen met de vaste flitser van de camera, om daarna het grootste deel van het boek te besteden aan flitsen met de lichtbron los van de camera. Ook de studiofotografie komt aan de orde, een nuttig hoofdstuk, nu steeds meer amateurs een studioset kunnen aanschaffen. Praktijkvoorbeelden geven veel informatie over de opstelling en de diverse mogelijkheden van allerlei flitsers. Met name voor bezitters van een Nikon of een Canon camera is er veel specifieke informatie. Fotografen die een ander merk camera hebben, kunnen deze delen overslaan, waarna nog ruim voldoende informatie overblijft. Het taalgebruik is tamelijk ingewikkeld, er wordt van een behoorlijke voorkennis van technische termen uitgegaan. Al met al een compleet boek dat veel gevorderde amateurfotografen als naslagwerk zullen waarderen.


Inspirerende fotografie is een uniek boek waarin de beste foto's worden besproken van fotografen wereldwijd. In dit boek vind je niet alleen heel veel inspiratie, maar juist ook de onderliggende technieken die kunnen helpen jouw foto's te verbeteren. Al bladerend kom je de meest indrukwekkende foto's tegen, stuk voor stuk bijzonder en steeds met een eigen verhaal. Bovendien komen de fotografen in dit boek zelf aan het woord. Over elke foto lees je hoe die tot stand is gekomen en welke middelen daarvoor nodig waren. De onderwerpen die aan bod komen zijn zeer uiteenlopend: van abstract tot macro, van documentaire tot natuurfotografie, van nachtfotografie tot stillevens en nog veel meer. De foto's in dit boek werden speciaal geselecteerd uit werelds grootste fotogalerie 1x.com, een online verzamelplek waar fotografen van over de hele wereld hun foto's tentoonstellen.


Met de opkomst van digitale fotografie is zwart-witfotografie weer helemaal terug. Zwartwitfoto's hebben op veel mensen een bijzondere aantrekkingskracht, door de afwezigheid van kleur staan juist inhoud, vorm en licht centraal in zwart-witfoto's. De kracht en eenvoud van deze populaire vorm van fotografie maken indrukwekkende en artistieke foto's mogelijk. Maar een goede zwart-witfoto maken is vaak moeilijker dan je denkt. Dit boek helpt je professionelere zwart-witfoto's te maken aan de hand van praktische tips en inspirerende voorbeeldfoto's, niet alleen het fotograferen komt aan bod, maar ook het omzetten van een kleurenfoto naar een zwart-witfoto wordt uitgebreid behandeld in stapsgewijze tutorials. De aanpak is praktisch en compleet, van basiskennis over fotografie, compositie, onderwerpen en fotobewerking tot het maken van afdrukken. Ga snel aan de slag en ontdek de wereld zonder kleur! Elja Trum is fotograaf en oprichter van de populaire weblog over fotografie Photofacts.nl en schrijft regelmatig voor het tijdschrift Zoom.nl.


Systeemcamera's zijn een nieuwe trend, het zijn digitale compactcamera's zonder spiegel, maar met de mogelijkheden van een spiegelreflex, zoals verwisselbare lenzen. Door het ontbreken van de spiegel is een compactere uitvoering mogelijk dan bij spiegelreflexen. Met dit boek haalt u het maximale uit uw nieuwe systeemcamera. Ongeacht het merk of type vraagt een systeemcamera om een nieuwe manier van fotograferen om alle mogelijkheden te benutten en eventuele beperkingen te omzeilen. Dit boek legt uit hoe u een systeemcamera bedient en wat u moet doen of waar u op moet letten om betere foto's te maken. Geschikt voor alle systeemcamera's, waaronder de Sony NEX, de Olympus PEN en OM-D, de Fuji XPro1, de Samsung NX 200 en de Panasonic GF2. Dré de Man studeerde Nederlands en volgde een fotoopleiding bij Hans Götze. Hij werkte enige jaren als fotojournalist en combineert sindsdien fotografische en journalistieke activiteiten.


Als fotograaf benut u soms niet alle mogelijkheden van uw camera. Het kan ook gebeuren dat het resultaat van uw opnamen niet volledig naar wens is of dat de sfeer die u in een opname wou leggen, niet tot zijn recht komt in het eindresultaat. Dit boek maakt u wegwijs in de wereld van digitale fotografie en helpt u om uw kennis en vaardigheden te verfijnen en naar een hoger niveau te tillen. In vijftien hoofdstukken maakt u kennis met diverse onderdelen van de digitale fotografie. Eerst gaat u dieper in op de belangrijkste apparatuur en accessoires, bekijkt u de verschillende camera-instellingen in detail en leert u composities uitdenken om een prachtig resultaat te bereiken. Vervolgens focussen de hoofdstukken op één specifiek onderwerp. Het fotograferen van landschappen, dieren, mensen, architectuur, enzovoort verloopt immers volgens verschillende principes. Aan de hand van de vele voorbeelden krijgt u een overzicht van verrassende en aantrekkelijke mogelijkheden. Zo doet u massa's inspiratie op en ziet u de beschreven informatie direct omgezet in praktijkvoorbeelden. Als u meer uit uw camera wilt halen, uw foto's wilt verbeteren en meer wilt weten over het fotograferen zelf, dan is dit boek een ideale leidraad! Joke Beers-Blom fotografeert al zo'n 30 jaar fanatiek. Ze is stichtend lid van een fotoclub en biedt hulp en advies aan amateurfotografen. Haar andere passie is reizen, met Australië als favoriete bestemming. Samen met haar man maakte ze indrukwekkende fotoreportages die ze exposeert op haar eigen website. In 2002 gaf ze haar carrière een nieuwe wending en maakte van haar hobby's haar werk: ze werd freelance auteur en schreef tal van succesvolle boeken over digitale fotografie en digitale beeldbewerking.


Dit boek is niet zomaar een cameraboek, maar een onmisbaar naslagwerk boordevol praktische informatie en schitterende fotos dat u met plezier zult lezen. Een greep uit de inhoud: Uitgebreide beschrijving van de bediening en functies van de D600, D700, D800 (E), D3s en D4 De finesses van scherpstelling De geheimen van een perfecte belichting met het Zone Systeem Omgaan met kleur, ook met moeilijke kleuren Flitsen met ingebouwde, externe en studioflitsers Uitgebreide beschrijving van de verschillende objectieven en hun toepassing Op de cameras toegesneden fotobewerkingen Oplossingen voor veelvoorkomende problemen Uitgelicht: landschapsfotografie, portretfotografie en productfotografie De (semi-)professionele spiegelreflexcameras D600, D700, D800(E), D3s en D4 van Nikon barsten van de functies en instellingen. Zelfs professionals benutten vaak slechts een deel van alle mogelijkheden. Dit boek zorgt ervoor dat u volledig van de hoge resolutie, grote dynamiek, lage ruis en andere voordelen van uw camera kunt profiteren. Niet alleen wordt de functie van vrijwel alle knoppen en instellingen helder uitgelegd, er wordt ook ruimschoots aandacht besteed aan algemene fotografiekennis. Van programmastanden tot beeldbewerking en van lichtmeting tot flitstechniek: alles komt aan bod. Hierdoor is het boek zowel geschikt voor de amateur die professionele fotos wil maken, als voor de ervaren fotograaf die zijn veelzijdige Nikon-camera tot in detail wil beheersen. Dré de Man is een uiterst ervaren Nikon-expert. Hij doet veel moeite te achterhalen wat Nikon-fotografen bezighoudt en met welke problemen zij worstelen. Ook test en vergelijkt hij alle apparatuur uitvoerig. Dit boek bevat daardoor een schat aan technische informatie. Dré maakte honderden fotos om de uitleg te illustreren en verklapt aan het eind van het boek ook de geheimen van portret-, landschaps-, en productfotografie. Inspirerende citaten en anekdotes van beroemde fotografen maken het boek compleet.

Na het ongekende succes van de eerste twee delen van Scott Kelby over digitale fotografie, is Scott Kelby terug met een heel boek. Hij heeft namelijk sindsdien zoveel verbluffende tips en adviezen verzameld, dat hij met gemak een derde boek kan vullen! Ook deel 3 staat weer barstensvol verrassende trucs waarmee je foto's nog beter worden. Het idee achter dit boek is eenvoudig, stel, je wilt mooie portretten maken waarbij alles, behalve je model, onscherp is. Scott weet raad: Neem een erg lage diafragmawaarde (f/1.8 of f/1.4), stel scherp op de ogen en ga bij buitenopnamen in de schaduw staan om overbelichting tegen te gaan. Z werkt dit boek: alsof jullie er samen op uit zijn om foto's te maken. Scott verklapt je de geheimen die hij zelf van professionele fotografen heeft geleerd en legt ze in begrijpelijke taal uit, zonder overbodige technische details. Dit is geen boek vol vakjargon en ingewikkelde theorie. Dit is een boek dat vertelt op welke knop je moet drukken, welke instellingen je moet gebruiken en wanneer. Aan de hand van bijna tweehonderd goed bewaarde geheimen uit de fotografiewereld leer je al snel veel betere foto's te maken die er scherper, kleurrijker en professioneler uitzien. Op elke pagina vind je één afgerond onderwerp waarin wordt uitgelegd hoe je nog betere foto's kunt maken. Met elke bladzijde die je omslaat leer je een andere camera-instelling, truc of techniek kennen, zodat je voortaan geen kiekjes, maar professionele foto's maakt! Scott Kelby is al vijf jaar op rij de best verkochte auteur van computerboeken. Hij is redacteur en uitgever van het tijdschrift Photoshop User, voorzitter van de National Association of Photoshop Professionals, presentator van het populaire videoprogramma Photoshop User TV en geeft over de hele wereld cursussen over digitale fotografie en beeldbewerking.

Foto's nemen kan iedereen, zeker in het digitale tijdperk, maar vaak zijn we achteraf niet helemaal tevreden met het resultaat. Een foto van de kinderen die niet honderd procent scherp is gesteld, een onderbelichte zonsondergang of gewoon een saaie foto van een landschap dat er in het echt veel indrukwekkender uitzag. Dankzij deze praktijkgerichte fotografiecursus ontdekt u met welke eenvoudige technieken u uw foto's kunt verbeteren en leert u de knepen van het vak om uw foto's aantrekkelijker en origineler te maken, zowel met een compactcamera als een DSLR-toestel. Het boek begint bij de basisinstellingen en -technieken, zoals de juiste compositie en belichting, waardoor het boek ook bijzonder geschikt is voor de beginnende fotograaf. Daarna leert u aan de hand van 20 praktische oefeningen op een professionele manier verschillende soorten foto's te maken, zoals een familieportret of natuurfoto. In de volgende hoofdstukken maakt u kennis met de begrippen diafragma en sluitertijd en ontdekt u hoe u creatief gebruik kunt maken van licht. En tot worden ook de 10 handigste bewerkingen op de computer met Photoshop Elements beschreven. Kortom, met dit boek leert u beter en creatiever fotograferen en merkt u meteen het resultaat! De auteur begint met de aanmoediging om meer gebruik te maken van de apparatuur die de lezer al in bezit heeft. Het boek is gericht op de praktijk, dus veel korte tips en uitleg, maar vooral gewoon doen.


Welkom bij belichting in fotografie, dit boek is uniek en beschrijft fotografie van hoog niveau, een boek om te leren scherp waar te nemen. In dit handboek leest u over de complete theorie en praktijk van het instellen van de juiste belichting voor camera en flitser. Met de huidige filters en filmmaterialen is het mogelijk foto"s te maken onder vrijwel alle omstandigheden. U leest hoe u gebruik kunt maken van licht, kleur en opnamestandpunt, met minimale middelen professioneel belichten en fotograferen. Ikzelf fotografeer met alle soorten camera"s; zelfs met de tweeogig spiegelreflex camera van vroeger. Dit boek is bedoeld voor beginners en gevorderden; voor alle soorten camera"s en technische zaken. Dit boek beschrijft de essentie van de digitale fotografie: hoe kunt u het beste resultaat uit uw camera halen en fouten voorkomen. Digitale fotografie is heel plezierig omdat u uw foto"s naar wens kunt bewerken. Het boek beschrijft verschillende thema"s van fotografie: vakanties, bruiloften en feestjes, studio fotografie, landschappen, bloemen, dieren, close ups enz. Daarnaast kunt u lezen hoe u kunt werken met Photoshop. Landschapfotografie met automatische belichting is heel eenvoudig. Portretfotografie heeft te maken met kunstzinnige vervorming: het verzachten van het licht en de zachtheid en de kleur van de huid. Als hobbyfotograaf kunt u met zelfgemaakte apparatuur vaak betere resultaten bereiken en nieuwe ideeen opdoen voor portretfotografie. Wij hopen dat u met dit boek belichting in fotografie wordt aangemoedigd beter gebruik te maken van uw camera en zo meer plezier te beleven aan het fotograferen.


Bewuster en beter fotograferen met een digitale spiegelreflexcamera, 6e editie. U bent de trotse eigenaar van een digitale spiegelreflexcamera of een bridge- of compactsysteemcamera waarmee u prachtige foto's kunt maken. Maar het is een misvatting te veronderstellen dat zo'n camera een toverdoos is waarvan elke foto een voltreffer is. Fotograferen hiermee in de groene stand is eigenlijk not done. Het levert in tachtig procent van de gevallen wel een leuk kiekje op, maar zal zelden tot een winnaar leiden. Kennis van de fotografische basisprincipes en de bediening van het gereedschap vormen een onmisbaar fundament om bij elk onderwerp volledige controle te kunnen hebben over het eindresultaat. Maar ook met voldoende kennis en vaardigheden resulteert een druk op de ontspanner niet altijd in een perfecte foto. Zaken als een goede voorbereiding, inleving in het onderwerp, geduld en niet te vergeten inspiratie zijn vaak nog veel belangrijker om onderscheidend te kunnen fotograferen. In dit boek gaan we met de katernen FUNDAMENT, VERDIEPING, PRAKTIJK en INSPIRATIE in op alle facetten van (digitale) fotografie en wordt met inspirerende foto's en duidelijke illustraties een poging gedaan om uw motivatie en creativiteit te prikkelen. Zo bent u snel bekend met stopjes en trapjes, met Live View, RAW en kleurbeheer en met macro en portret. We sluiten af met indrukwekkende portfolio's van prof. mr. Pieter van Vollenhoven en Pim Ras (Zilveren Camera 2009), aangevuld met enkele leuke fotoreportages. Als extra bij deze uitgave kunt u terecht op www.vdmedia.tv voor gratis videotutorials, software, oefenbestanden en links naar interessante websites. Pieter Dhaeze (1959) is zelfstandig vormgever, fotograaf en auteur en hij publiceert al jaren in de grote landelijke foto- en computertijdschriften en is geestelijk vader van de populaire serie Bewuster en beter-fotoboeken. Hij adviseert, geeft lezingen en workshops en verzorgt maatwerktrainingen. Meer informatie vindt u op www.dhaeze.nl en www.eoszine.nl


Last update: 12-12-2013
 

Disclaimer.

Hoewel de heer Hein Pragt de informatie beschikbaar op deze pagina met grote zorg samenstelt, sluit de heer Pragt alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die, in welke vorm dan ook, via zijn site wordt aangeboden. Het opnemen van een afbeelding of verwijzing is uitsluitend bedoeld als een mogelijke bron van informatie voor de bezoeker en mag op generlei wijze als instemming, goedkeuring of afkeuring worden uitgelegd, noch kunnen daaraan rechten worden ontleend. Op de artikelen van de heer Pragt op deze Internetsite rust auteursrecht. Overname van informatie (tekst en afbeeldingen) is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de rechthebbende. Voor vragen over copyright en het gebruik van de informatie op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com)